Evenimente
  • Mesaje pentru romani
  • 17 mai 2019
  • Savu Maria -PSD Sector 4

18

May

Cautam parinti pentru aproape 140 de copii Primaria Sectorului 4, prin DGASPC Sector 4, extinde reteaua de asistenti maternali profesionisti

Primăria Sectorului 4, prin DGASPC Sector 4 vrea să ofere o viață mai bună copiilor aflați în sistemul de protecție socială.

 

136 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, care se află în prezent în sistemul de protecție socială, pot avea șansa să fie îngrijiți și educați, să crească frumos în mijlocul unei familii adevarate, de care nu s-au putut bucura până acum.

Orice persoană care îndeplinește condițiile prevăzute de lege, mai exact are în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de întreținere, igienă, educaţie şi odihnă, are o stare de sanătate fizică, psihică, emoțională corespunzătoare și care a urmat  cursurile specifice de formare profesională, poate deveni asistent maternal profesionist

 

Pentru aceste servicii, un asistent maternal  va primi un salariu de aproximativ 1.800 de lei net/lună, și va beneficia de toate drepturile de care se bucură orice angajat al statului, precum dreptul la concediu, la plata pensie, la plata asigurărilor de sănătate, etc.. Totodată, în afară de salariul lunar, asistentul maternal va primi o alocație de plasament, în valoare de 600 de lei pe lună, pentru a acoperi necesitățile de hrană ale copilului.

La acești bani, se pot adăuga alți 150 de lei/lună, sub formă de tichete sau vouchere pe care asistenții maternali le pot folosi pentru plata activităților extra-școlare, sportive și recreative la care îi pot înscrie pe copii, în cadrul unui ajutor financiar pe care Primăria Sectorului 4 intenționează să-l acorde pentru a extinde rețeaua asistenților maternali

 

Costul mediu al îngrijirii copilului în regim rezidențial este de aproximativ 7.000 lei/lună, în timp ce costul mediu al îngrijirii în regim de asistență maternală este de aproximativ 3.300 lei/lună, în condiții net superioare.

Mai mult, prin intermediul proiectului guvernamental “TEAM-UP”, derulat la nivel national, la care DGASPC Sector 4 este partener, costurile de salarizare ale noilor asistenți maternali vor fi suportate în următorii 5 ani din fonduri europene, diminuându-se astfel costurile la nivel local.

Totodată, pentru a se folosi de experiența profesională a unui număr cât mai mare de asistenți maternali cu rezultate foarte bune în creșterea și educarea copiilor și care ar deveni disponibili în a prelua și alți copii din centrele de plasament, Primăria Sectorului 4, prin DGASPC are în vedere închirierea de locuințe pentru tinerii aflați în sistemul de protecție socială, care  au împlinit vârsta de 18 ani și care își continuă studiile. Astfel, aceștia vor avea ocazia să devină independenți și să se integreze mult mai ușor în societate.

În momentul de față, 251 de copii se află în sistemul de protecție al DGASPC Sector 4. Dintre aceștia, 115 sunt în grija asistenților maternali, iar ceilalți, în număr de 136 se află în sistemul de protecție rezidențial, în cele două centre deținute de DGASPC Sector 4, “Robin Hood” și Centrul de primire în regim de urgență, precum și în cele 16 apartamente de tip familial.