Articole
  • Mesaje pentru romani
  • 29 iulie 2019
  • FUIOR IULIA

LOCALIZAREA PRIN TELEFON BLOCATA LA MAI ȘI PROIECTUL DE LEGE CARE DA PUTERI SPORITE POLITISTILOR CONTESTAT LA CCR DE KLAUS IOHANNIS SI OPOZITIE

În fața casei din Caracal unde a avut loc teribila crimă, vineri seara s-au adunat câteva sute de oameni. Aceștia au cerut dreptate pentru Alexandra Măceșanu, și au declarat că nu vor să plece “până nu se va face dreptate“. Protestatarii cer pedepsirea “criminalului” şi a persoanelor care ar fi vinovate de intervenţia cu întârziere a poliției. Nemulţumirile țin de faptul că au trecut aproape 19 ore de la momentul în care fata a cerut ajutor la 112 şi până când anchetatorii au intrat în locuinţa suspectului.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va solicita în şedinţa CSAT, programată a avea loc marţi, o anchetă completă privind modul în care s-a acţionat în cazul adolescentei ucise la Caracal. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Iohannis a convocat şedinţa CSAT de marţi nu pentru a soluţiona problemele instituţiilor din Consiliu, ci pentru a le oferi “STS, SRI şi restul serviciilor vor primi la rectificarea bugetară sutele de milioane pe care le cer“.

La nivel mediatic, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) este acuzat că nu a reușit ca într-un oraș relativ mic, în urma celor 3 apelurilor efectuate la 112 de către Alexandra Măcesanu, să o  localizeze pe aceasta. Legat de faptul că STS a reușit cu greu să localizeze locul apelului către 112 efectuat de Alexandra Măceșanu, un proiect care trebuia să permită instituţiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, anunțat a fi propus pentru dezbatere publică încă din luna aprilie, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne.

“Am întâlnit în practică diverse situaţii în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut sau pur şi simplu au plecat, în mod voluntar, de la domiciliu. Familiile, evident, că se îngrijorează şi raportează la Poliţie dispariţia. Aici apare problema. În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituţiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile, pentru că, în caz de dispariţie, nu se deschide automat un dosar penal şi, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală”, a declarat fostul ministru Carmen Dan, la bilanţul MAI din luna aprilie.

În aceste condiții, cu o localizare evazivă din partea STS, potrivit oficialilor IGPR, STS a transmis trei locaţii eronate, cumulat cu faptul că poliţiştii de la Caracal au aşteptat ordinul procurorului de caz, descinderea polițiștilor la locuința suspectului Gheorghe Dincă, a avut loc la aproximativ 19 ore de la apelul la 112 efectuat de către tânăra Alexandra Măcesanu. Potrivit declarațiilor făcute vineri seara de către chestorul Ioan Buda, șeful demis al Poliției Române, că polițiștii ar fi putut lua alte măsuri și ar fi putut interveni și fără mandat.

“I-am spus inspectorului șef chestiunea aceasta în prezența tuturor (să intervină fără mandat – n.r.). Procurorul nu a fost de acord cu această intervenție”, a afirmat chestorul Ioan Buda.

Un proiect de lege care ar fi permis intervenția polițiștilor și cu puțină șansă ar fi putut să o salveze pe Alexandra Măceșanu, tânăra din Caracal, de la o moarte cumplită putea fi promulgată de președintele Klaus Iohannis încă din decembrie 2018. Proiectul care dădea puteri sporite polițiștilor a fost contestat de către Klaus Iohannis și o parte a opoziției la CCR pe motiv că lipsește avizul CSAT. Un alt paragraf pentru care Iohannis a contestat la CCR acest proiect, a fost acela că polițistul ar fi fost îndreptățit să pătrundă „în orice mod într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal”.

Suspectul crimei din Caracal, Gheorghe Dincă, a fost dus vineri seara la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, după ce a rămas în casa în care se presupune că a fost sechestrată și ucisă minora Alexandra Măceşanu, în timpul cercetărilor, timp de aproape 18 ore. Potrivit Mediafax, în casa suspectului a fost găsit un recipient cu resturi umane şi bijuterii în special inele, care i-ar fi aparţinut Alexandrei. Cercetările în cazul crimei de la Caracal au fost preluate de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT) Craiova.

Vineri seara, puţin după ora 23.00, o autospecială a Poliţiei a ieşit din curtea unde locuieşte Gheorghe Dincă, suspectul crimei din Caracal, maşina în care se afla acesta fiind încercuită de jandarmi.

Sute de protestatari au huiduit când a ieşit maşina Poliţiei, dar şi când au ieşit anchetatorii din curtea lui Dincă. Oamenii aveau coli albe pe care au scris „Nepăsarea voastră ucide vieţi” şi „Dreptate pentru Alexandra”.

Foto: Mediafax

SURSA: https://www.gazeta-romana.ro